Суд апеляційної інстанції підтвердив, що УПЦ не має права користуватись об’єктами заповідника «Чернігів стародавній»

Сьогодні, 23 липня, Північний апеляційний господарський суд залишив без задоволення чергову апеляційну скаргу Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви на рішення Господарського суду Чернігівської області. Ним були відхилені позовні вимоги Управління Чернігівської єпархії УПЦ щодо продовження договорів безоплатного користування об’єктами-пам’ятками архітектури національного значення, зокрема Єлецьким монастирем, Спасо-Преображенським собором та комплексом споруд Троїцького монастиря, в межах […]

Читати далі...

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Постановою Північного апеляційного господарського суду у справі від 04. 07. 2024 позов Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» задоволено в повному обсязі. Також було скасовано рішення господарського суду Чернігівської області від 15. 01. 2024 у справі за позовом Заповідника до Управління Чернігівської єпархії УПЦ про забов’язання повернути майно та усунути перешкоди у користуванні майном шляхом виселення […]

Читати далі...

«Чернігів стародавній» запрошує взяти участь у науковій конференції «Історико-культурна спадщина: Русь-Україна-Європа»

Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у роботі наукової конференції «Історико-культурна спадщина: Русь-Україна-Європа», яка відбудеться 24-25 жовтня 2024 р. у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (м. Чернігів, Колегіум, Вал).

Читати далі...

У День Конституції України на Чернігівщині відкрили Спасо-Преображенський собор

28 червня наша держава відзначала 28-му річницю Конституції України. З цієї нагоди у Чернігові відбулися урочистості. Зокрема – відкриття Спасо-Преображенського собору, який, допоки відбуватиметься реставрація, працюватиме як музей.

Читати далі...

Концерт хору імені Бортнянського до свята Трійці в Борисоглібському соборі

У день великого християнського свята, 23 червня 2024 року, концертну програму “До Дня Святої Трійці” представив Академічний камерний хор ім. Д.Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру. Артисти хору на чолі з Ігорем Найдьоном презентували свій новий проєкт у Борисоглібському соборі на древньому Чернігівському Валу.

Читати далі...

В приміщенні Колегіуму завершилося експонування виставок

В музейному об’єкті Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Колегіумі завершилося експонування виставок:  акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви»,  пленерного живопису «Легенди та міфи Чернігова» та нумізматичої «Гроші наших пращурів».

Читати далі...

Спасо-Преображенському собору у Чернігові подарували печатку сина Ярослава Мудрого

Спасо-Преображенський собор у Чернігові отримав для експонування печатку князя Святослава Ярославовича, сина Ярослава Мудрого. Артефакт подарував співзасновник і директор “Музею Шереметьєвих” Олексій Шереметьєв для Національного заповідника “Чернігів стародавній” зі своєї приватної колекції.

Читати далі...

Працюватиме як музей, щоб заробити гроші на реставрацію: у Чернігові незабаром відкриють Спасо-Преображенський собор

До 28 червня планують відкрити Спасо-Преображенський собор у Чернігові. Він працюватиме, як музей. За словами гендиректорки Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Наталії Ребрової, це роблять для того, щоб заробити гроші на реставрацію собору.

Читати далі...

У Борисоглібському соборі звучала “Бандура – сестра арфи і клавесина”

Програма “Бандура – сестра арфи і клавесина” – одна з найоригінальніших у репертуарі Капели бандуристів ім. Остапа Вересая на чолі із заслуженою артисткою України Раїсою Борщ та заслуженим працівником культури України Миколою Борщем. 2 червня 2024 року програма прозвучала у Борисоглібському соборі у Чернігові.

Читати далі...

Спасо-Преображенський собор у Чернігові відновлюють, аби відкрити для відвідувачів

Спасо-Преображенський собор входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», але до 2023 року храмом користувалась Чернігівська єпархія Української православної церкви московського патріархату.

Читати далі...